Race Mee

Louwerse blijft ongenaakbaar met zege in de Verenigde Staten


Klassementsleider Niels Louwerse heeft zijn overwinningsreeks voortgezet. Ook in het Amerikaanse New England wist niemand te tippen aan de snelheid van Louwerse over acht klassementsproeven. Op 49 seconden achterstand pakte Yannick Vrielink P2, met daarachter Mark Fijn op zes seconden. Alhoewel het doet lijken op een zondagsrit, reflecteert Louwerse op ‘niet de beste rally van mij in de Spring Cup’.

Het decor voor het vierde evenement van de KNAF-certified DiRT Rally 2.0 Spring Cup werd gevormd door de smalle, onverharde paden rondom de verschillende meren in New England. Daar vochten de coureurs met de F2-kitcars in de vorm van een Peugeot 306 Maxi, Seat Ibiza Kitcar en de Volkswagen Golf Kitcar. In de beginfase is het nog wat rommelig van de kant van onze kampioenschapsleider. “Ik ben op stage één met flink wat onderstuur tegen een boomstronk aangekomen. Gelukkig viel het tijdsverlies mee. Op de derde stage heb ik de meeste tijd verloren. Daar tikte ik met de achterkant een banking aan, maar dat was net genoeg om mijn auto te laten rollen’’, zegt Louwerse na afloop. 

Hiervan wisten Mark Fijn en Yannick Vrielink te profiteren. Zij wonnen achtereenvolgend de eerste en derde stage. Vanaf dit onderdeel van de wedstrijd stond Fijn dan ook bovenaan de ranglijst, op 2,489 seconde van Louwerse met daarachter een gat van elf seconden naar Vrielink. Vanaf de vierde krachtmeting nam Louwerse het heft in handen. Per event werd de voorsprong van Fijn kleiner en kleiner. Tijdens de zesde stage werd de ban gebroken: daar toonde Louwerse zijn klasse door acht seconden sneller te zijn dan zijn directe concurrent. 

Ook deel zeven is voor Louwerse, waarbij Colin de Vries knap tweede werd. Yannick Vrielink eindigde als derde voor Mark Fijn, wat de strijd om P2 in leven houdt. Hier legde Vrielink de basis voor zijn comeback naar de op een na hoogste trede van het podium. De finale van de rally in de VS pushte Vrielink voor een laatste keer en eindigde hij op 0,809 seconde van winnaar Louwerse. Door een lekke band verloor Fijn dermate veel tijd dat hij ook de tweede plaats aan zich voorbij ziet gaan. Colin de Vries finishte als vierde op een ruime minuut afstand van de winnaar en Ranu van Ruth pakte P5 op respectievelijk twee minuten van Louwerse. 

Absoluut geen walk in de park dus voor de klassementsaanvoerder, maar een sterk tweede deel leverde hem alsnog zijn vierde zege op rij op waarmee hij zijn uitstekende reeks voortzet. Volgende week reizen we af naar het land van Robert Kubica, naar Leczna County in Polen. Daar rijden we met de historische H2 RWD-klasse, bestaande uit de Fiat 131 Abarth Rally, Ford Escort Mk II, Opel Kadett C GT/E en de Alpine Renault A110 1600 S. Wie weet Louwerse van de troon te stoten? We gaan het komende week zien!

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het klassement.

Tekst: Bas Leesberg