Race Mee

Dit moet je weten over de digitale racelicentie op KNAF Digital


Het is nu mogelijk om je digitale racelicentie te behalen op KNAF Digital, door onze digitale racecursus te doorlopen en je digitale racecertificaat te upgraden. In dit artikel proberen we de meeste vragen hierover te beantwoorden.

Waarom zijn de digitale racecursus en digitale racelicentie er nu?
De Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) is in Nederland verantwoordelijk voor de regelgeving en handhaving voor autosport en het afgeven van Nederlandse autosportlicenties. Omdat de KNAF digitale autosport net zo serieus neemt als fysieke disciplines, is het van belang dat ook alle deelnemers op KNAF Digital kennis opdoen van de regels en hiervoor een bewijs kunnen tonen.
Bij de lancering in januari 2021 lag de prioriteit op het organiseren van de eerste KNAF-erkende competities om alle deelnemers te laten kennismaken met KNAF Digital. Met de digitale racecursus en racelicentie gaan we de volgende fase in.

Wat houdt de digitale racecursus in?
Wie nu een KNAF Digital-account aanmaakt of met een bestaand account inlogt, wordt doorverwezen naar een nieuwe pagina om een aantal korte cursusvideo’s te bekijken en af te vinken. Hierin geeft onze ambassadeur en officieel KNAF-simulatorcoach Rudy van Buren uitleg over de basis van de digitale autosport, met nadruk op autorensportzaken zoals racelijnen en gedrag op de baan, maar ook onderwerpen als rijden in de regen en op onverhard.
Let op: je moet deze cursusvideo’s hebben bekeken alvorens je verder kunt terwijl je bent ingelogd op KNAF Digital.
Ter aanvulling hierop volgt later nog een e-learning-module met meer theorie en examenvragen, die deelnemers voorafgaand aan de volgende competities kunnen volgen. Hierin komen zowel de autorensport als rallysport aan bod.

Wat houdt het digitale racecertificaat in?
Als je de cursus met goed gevolg hebt afgelegd, krijg je een digitaal racecertificaat uitgereikt en mag je deelnemen aan de competities op KNAF Digital die voor iedereen zijn opengesteld. Vervolgens kun je ervoor kiezen om te ‘upgraden’ naar je digitale racelicentie om tal van voordelen te krijgen.Wat krijg ik met de digitale racelicentie?
Met de digitale racelicentie krijg je de beschikking over de volgende voordelen:

  • Je verdient met je behaalde punten ook prijzengeld in competities vanaf de Summer Cups 2021;
  • Je kunt ook meedoen aan speciale competities, bijvoorbeeld om je te plaatsen voor internationale wedstrijden (hierover maken we binnenkort meer bekend);
  • Je dingt mee met speciale acties, zoals (extra hoge) kortingen op mooie simraceproducten, zoals het Logitech G923-racestuur;
  • Je ontvangt een fysieke digitale racelicentie thuis, uitgevoerd op een duurzame biopas;
  • Je krijgt gelijk al een setje exclusieve racehandschoenen van Logitech G!

Waarom moet ik betalen voor de digitale racelicentie?
Voor alle deelnemerslicenties die de KNAF uitgeeft, gelden licentiekosten. Deze hebben betrekking op diverse kosten die de KNAF maakt, onder meer voor verzekering, administratie en het uitvoeren van organisatorische taken. Omdat op de digitale racelicentie echter geen verzekering van toepassing is, kunnen we deze wel voor een veel lager tarief aanbieden dan bijvoorbeeld een racelicentie voor de fysieke autorensport.
Tevens is de digitale racelicentie te beschouwen als een soort betaald lidmaatschap, waarmee je profiteert van tal van extra voordelen (zoals hierboven beschreven) én KNAF Digital steunt. Zo kunnen we extra toegewijd blijven doorgaan met het organiseren van erkende competities in populaire racegames.

Hoeveel kost de digitale racelicentie?
De digitale racelicentie voor KNAF Digital kost €19,95 per jaar.
Let op: als je nu een Logitech G923-racestuur aanschaft, waarover je 30% korting krijgt als je al het digitale racecertificaat hebt, krijg je de digitale racelicentie gratis!

Hoe lang is de digitale racelicentie geldig?
Elke KNAF-licentie is in principe geldig tot het einde van het kalenderjaar in het jaar van afgifte. Aangezien de digitale racelicentie voor KNAF Digital halverwege 2021 geïntroduceerd is, kun je ‘m voor dit eerste (halve) kalenderjaar krijgen voor een gereduceerd tarief.

Hoe vraag ik mijn digitale racelicentie aan?
Volg dit stappenplan om de digitale racelicentie aan te vragen. Allereerst dien je de stappen te doorlopen van de digitale racecursus, na het aanmaken van een nieuw account of inloggen met een bestaand account. Hierna krijg je de mogelijkheid om je digitale racelicentie aan te vragen op de hiervoor bestemde Mijn KNAF-website.
Let op: Als je nog geen Mijn KNAF-account hebt (dit is dus een ander account dan je KNAF Digital-account), maak deze dan eerst aan op Mijn KNAF. Zoek vervolgens op de aanvraagpagina onder ‘Rijders’ bij sectie naar ‘Digital’ om de ‘KNAF Digital Race Licentie’ aan te vragen.
Kijk hier voor meer informatie over de eerste licentieaanvraag en het verlengen van een licentie, evenals het controleren van je aanvraag. Voor de digitale racelicentie is geen medische keuring nodig.

Kan ik de digitale racelicentie ook krijgen als ik geen Nederlander ben?
Op dit moment kan iedereen een digitale racelicentie die wordt uitgegeven door de KNAF aanvragen, ongeacht je nationaliteit en het land waar je woont, om zo te profiteren van alle voordelen die de licentie biedt. Hierbij houden we de ontwikkelingen van eventuele digitale licenties in andere landen in de gaten, om zo in lijn te kunnen handelen met het internationale systeem voor fysieke autosportlicenties.

Wanneer beginnen de volgende competities?
In augustus 2021 zullen de volgende competities van start gaan voor alle deelnemers op KNAF Digital. De start van de eerste competitie voor digitale licentiehouders op KNAF Digital staat gepland voor september 2021.

Hoe krijg ik als digitale licentiehouder voortaan mijn prijzengeld uitbetaald?
Met de introductie van de digitale racecursus en racelicentie hebben we ook de wallet geïntroduceerd. Hierin wordt je vergaarde prijzengeld bewaard tot je ervoor kiest om dit te laten uitkeren, met zowel een minimum- als maximumbedrag.
Het prijzengeld voor de Spring Cups 2021 wordt sowieso uitbetaald aan iedereen die dit geclaimd heeft, ongeacht of je een digitale licentie hebt.

Ik heb een andere vraag of opmerking. Hoe kan ik een reactie krijgen?
Geef dit vooral aan door mee te praten op onze Discord-server. En anders kun je ons ook altijd een email sturen.