Race Mee

Louwerse grijpt zwaarbevochten zege in uitdagende Rally van Polen


Niels Louwerse mag zich de verdiende winnaar van de Rally van Polen noemen, het vijfde evenement in de KNAF-certified DiRT Rally 2.0 Spring Cup. In een waar vertoon van touwtrekken komt Louwerse als beste uit de bus om de zege te claimen, maar daarvoor moest hij zijn leiding met hand en tand verdedigen tegen verwoede aanvallen van Mark Fijn en Colin de Vries.

Dat Louwerse ook in de proeven van Leczna County de te kloppen coureur is, bewijst hij door al bij de eerste meting de toon te zetten. In zijn achterwielaangedreven Ford Escort Mk II slaat Louwerse direct een gat van respectievelijk drie en zeven seconden op De Vries en Fijn, zijn grootste concurrenten. Louwerse breidt zijn voorsprong methodisch uit in de eerste helft van de rally. Vooral in de vierde proef is het raak: aan het eind van de ruim zestien kilometer lange etappe van Zaróbka bedraagt het gat naar de nummer twee, De Vries, een kleine twintig seconden. Fijn volgt op 26 seconden.

 

Maar dan, in de razendsnelle Kopina-proef, lijkt het driekoppige gevecht om de zege in Polen te veranderen in een spannende tweestrijd wanneer De Vries ineens twintig seconden verliest op Louwerse en Fijn, die in de vijfde proef zijn eerste etappezege pakt met een klein voordeel van slechts 0,7 seconde. Ook in de zesde proef gaat Fijn met de ritwinst aan de haal, door de leiding van Louwerse met nog eens anderhalve seconde weg te slijpen. De smalle, venijnige paden van Leczna County blijken te veel te worden voor De Vries, die ditmaal een klap van een halve minuut incasseert.

In de zevende proef herpakt Louwerse zich door zowel Fijn als Louwerse te verslaan, maar het feest is van korte duur. Hoewel Louwerse nog altijd bijna 25 seconden voorsprong heeft op zijn naaste rivaal Fijn, neemt deze in de volgende proef een behoorlijke hap uit zijn leiding. Ingaande de negende en laatste etappe van Jagodno rust Louwerse op een voordeel van 18,7 seconden, maar deze slinkt tot 16,5 seconden door een sterk optreden van Fijn. Maar de laatste proefwinst gaat naar De Vries, die Fijn op 2,2 seconden rijdt en daarmee alsnog een mooie afsluiting van deze uitdagende rally verwezenlijkt.

 

Met zijn machtige optreden in de vijfde rally van de spring cup verstevigt Louwerse zijn leiding in het klassement. De leider in het kampioenschap heeft ondertussen 1.030 punten verzameld en heeft daarmee een fikse voorsprong op de nummer twee in het klassement, Yannick Vrielink, welke na een teleurstellend vertoon in Polen (P8 overall) 280 punten achter Louwerse staat. De Vries heeft 570 punten, vier punten meer dan concurrent Fijn.

Deze week gaan de deelnemers verder met de zesde rally in de cup, welke over twaalf stages plaatsvindt in het spectaculaire Monte Carlo. Coureurs zullen een auto moeten kiezen uit de 4WD-klasse tot 2000cc. Deelnemers hebben tot zondag 16 mei middernacht om een tijd in te voeren en punten te verdienen voor het klassement.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het klassement.

Auteur: Harry Verolme
Video: Floris Wijers