Race Mee

Leon Ackermann houdt hoofd koel met zege op Mount Panorama


Mount Panorama was het decor van de tweede race in de KNAF-certified Gran Turismo Sport Winter Cup 2021. Kaj de Bruin pakte nog wel poleposition, maar wist deze niet om te zetten in een overwinning. Leon Ackermann kon perfect profiteren van fouten van zijn concurrenten en pakte zijn eerste overwinning van dit seizoen.

In de eerste race op Laguna Seca was het verschil al klein, maar in de kwalificatie op Mount Panorama gaven De Bruin en Ackermann elkaar wederom weinig ruimte. Met slechts een tiende verschil wist De Bruin zijn BMW M6 GT3 op poleposition te zetten. De top drie werd opnieuw aangevuld met Ackermann en De Bruins teamgenoot Arie Haydar. Ook zij reden in de BMW M6 GT3. Eric den Hollander was de snelste van de Mercedes-AMG GT3 auto’s; hij kwalificeerde zich op P4.

Ook na de start leek er geen vuiltje aan de lucht voor klassementsleider De Bruin. Ackermann en Haydar konden niet meer dan volgen en ook de Mercedessen achter de top 3 konden vrij weinig uithalen op het lastige circuit in Australië. Het was echter een zeldzaam foutje van leider De Bruin die de race op zijn kop zetten. Bij het ingaan van de pitstraat ging hij te wijd over de lijn, wat hem een tijdstraf van vijf seconden opleverde. Ackermann, op dat moment op de tweede positie, profiteerde maximaal en bouwde zijn voorsprong langzaam uit tot ruim twaalf seconden. Ook Den Hollander en Sander van Slooten vonden de aansluiting, waardoor er een gevecht van vier auto’s ontstond om P2. In het gedrang ging Van Slooten te ver en kreeg ook hij een tijdstraf voor zijn kiezen. Dit zorgde ervoor dat hij in zijn geel-zwarte Mercedes terugviel tot P5.

Met nog drie rondes te gaan gingen de drie overgebleven auto’s tegelijk de pitstraat in. De Bruin, Haydar en Den Hollander moesten alledrie nieuwe banden en extra brandstof halen en dat zorgde voor een kleine sprintrace in de laatste rondes op Mount Panorama.Haydar ging op de tweede plek terug de baan op, terwijl De Bruin de derde plek wist af te pakken van Den Hollander. Echter, in de voorlaatste ronde plaatste Den Hollander zijn Mercedes langs de BMW van De Bruin. Op het rechte stuk passeerde Den Hollander de klassementsleider en hiermee bekroonde hij zijn sterke race met een verdiend eerste podium. Vooraan het veld waren er geen problemen voor Leon Ackermann: hij wist door slim bandenmanagement en brandstof sparen een pitstop over te slaan en dat zorgde ervoor dat hij zegevierde op Mount Panorama. Door deze overwinning neemt Ackermann de leiding in het klassement over van De Bruin.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het klassement.

Auteur: Roy Stroot
Foto: Pim Geerts
Highlightsvideo: Floris Wijers