Race Mee

Ackermann vergroot zijn voorsprong door masterclass op Goodwood

Leon Ackermann wist zijn Porsche 911 Turbo (930) ’81 het best onder controle te houden op het legendarische Goodwood Motor Circuit, in de vijfde race van de KNAF-certified Gran Turismo Sport Winter Cup 2021. Daarmee heeft Ackermann een gat geslagen in het klassement, na een tegenvallende prestatie van rivaal Kaj de Bruin. 

De van pole startende De Bruin komt als beste weg wanneer de lichten uitgaan, maar nog in de openingsronde weet Ackermann zich terug te werken tot vlak achter De Bruin. Aan het einde van de eerste ronde eist Ackermann de koppositie op. 

In ronde twee is er nog meer slecht nieuws voor De Bruin. Wanneer hij een fout maakt en even van de baan raakt, valt zijn Porsche terug tot de vijfde stek. Hierdoor schuiven Sander van Slooten en Stef Franssen door naar de podiumplaatsen, met kort daarachter Calvin de Groot. Doordat er heftig wordt gestreden om plek twee tot en met vijf, kan Ackermann per ronde steeds verder uitlopen op de kemphanen achter hem. 

Ook na de pitstops blijft het stuivertje wisselen achter Ackermann. Er ontstaan twee hevige gevechten, om plek twee en om plek vier. Franssen en Van Slooten duelleren in dat eerste gevecht. Franssen leidt het grootste gedeelte, maar in ronde 19 perst Van Slooten zijn 911 Turbo voorbij die van Franssen. Tijdens zijn opmars naar P2 weet Van Slooten de snelste raceronde te pakken en behoudt deze ook voor tien extra punten in het algemeen klassement.

Daarachter zijn het Den Hollander en De Bruin die uitmaken wie als vierde en vijfde finishen. Het lijkt er lange tijd op dat tweevoudig racewinnaar De Bruin deze strijd zal winnen, maar schijn bedriegt. Den Hollander houdt de druk hoogt en forceert een fout bij zijn concurrent. Deze misstap komt De Bruin niet meer te boven en dus moet hij genoegen nemen met de vijfde plaats. Door het sterke optreden van Ackermann is het gat nu 130 punten naar De Bruin op P2, en 310 punten naar Sander van Slooten, die van twee plaatsen opklimt naar P3. 

Als volgende decor voor de KNAF-certified GT Sport Winter Cup 2021 staat een van de meest legendarische circuits op deze aardbol gepland. Volgende week kunnen we namelijk genieten van een racespektakel op het Circuit van Spa-Francorchamps met LMP1-raceauto’s. Mis dat niet!

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het klassement.

Auteur: Bas Leesberg
Foto: Joe van Burik
Highlights-video: Floris Wijers