Race Mee

Kaj de Bruin trotseert de regen op Spa-Francorchamps en houdt titelstrijd in leven


Kaj de Bruin houdt de titelstrijd in de KNAF-certified Gran Turismo Sport Winter Cup 2021 in leven met een spectaculair, maar niet geheel foutloos optreden op een regenachtig Circuit van Spa-Francorchamps. In een directe strijd om de overwinning met rivaal Leon Ackermann kwam De Bruin als beste uit de bus om zijn derde zege van het seizoen te claimen.

Dat de Bruin de te kloppen man is op het kletsnatte en bovendien virtuele Spa-Francorchamps, bewijst hij al in de kwalificatie. Na een klinische ronde werkt de Bruin zich liefst 0,435 seconde los van titelrivaal Ackermann, welke de tweede plaats verovert in de strijd om poleposition. Bij het doven van de lichten wisselen de twee heren niet van plaats, maar een vroege fout van De Bruin maakt zijn leven niet makkelijker.

De Bruin bezorgt zichzelf namelijk kopzorgen door de grenzen van de baan te overschrijden. De bijbehorende tijdstraf van een halve seconde brengt hem aan het eind van de Kemmel Straight binnen handbereik van Ackermann. De leider in het klassement laat er geen gras over groeien en gaat direct in de aanval – en wel met succes. Met een fraaie actie buitenom in Bruxelles legt hij beslag op de koppositie.

Met het oog op de titelstrijd is De Bruin echter niet van plan op te geven en een ronde later al ziet hij zijn kans. In zijn razende Toyota TS050 neemt De Bruin de benen en bouwt hij een gat op van bijna drie seconden. Die voorsprong wordt echter tenietgedaan door een tweede kostbare fout van De Bruin. De raceleider krijgt 1,2 seconden tijdstraf aan zijn broek, maar geeft de leiding niet uit handen. Helemaal niet meer, zo blijkt aan het eind van de rit.

Naderhand geeft De Bruin toe dat het treffen op Spa-Francorchamps een veeleisende, tactische strijd was. “Het was een kwestie van veel brandstof besparen, vooral in de middensector”, vertelt de winnaar, die de race zonder ook maar één pitstop te maken uitreed. “In het kampioenschap kan het nog heel spannend worden, maar het zal moeilijk worden om dichterbij te komen.” Klassementsleider Ackermann heeft 1.090 punten, tegenover de volle 1.000 punten van De Bruin.

Volgende week staat het op een na laatste treffen van de KNAF-certified Gran Turismo Sport Winter Cup 2021 op de planning. Deelnemers zullen zich kunnen kwalificeren voor een plaats in de race van maandag 15 maart, die wordt verreden op de Dragon Trail Seaside II.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het klassement.

Tekst: Harry Verolme
Foto: Pim Geerts
Highlightsvideo: Floris Wijers