Race Mee

Leon Ackermann verslaat rivaal Kaj de Bruin in stijl tijdens seizoensfinale


In de laatste race van de KNAF-certified Gran Turismo Sport Winter Cup 2021 stond er nog van alles op het spel. Twee deelnemers streden in een rechtstreeks duel om de titel. Leon Ackermann wist deze strijd uiteindelijk in zijn voordeel te beslissen ten koste van Kaj de Bruin.

Het lange fictieve circuit van St. Croix vormde het toneel van de seizoensfinale voor deze competitie. De eerste slag werd gewonnen door Kaj de Bruin: met twee en halve tienden wist De Bruin zijn getunede Ferrari F40 voor die van Leon Ackermann op poleposition te kwalificeren.

Bij de start was De Bruin beter weg en moest Ackermann meteen in de verdediging om Sander van Sloten van zich af te houden. Ook Calvin de Groot mengde zich in de strijd om plek twee. Ackermann wist beide subtoppers maar net van zich af te houden. Ondanks deze problemen in de eerste ronde wist hij zich toch al snel terug te vechten richting zijn kampioenschapsrivaal. Aan het einde van het rechte stuk, bij het ingaan van de tweede ronde, ging hij er solide voorbij. Even later verloor nieuwkomer Job van Dommelen de controle over zijn Ferrari; dat resulteerde in een spectaculaire spin en een gele vlag.

Na de hectische openingsfase liet Ackermann zien waarom hij als leider in het klassement de laatste race inging. Binnen twee ronden wist de virtuele coureur uit Hoogezand zijn voorsprong gestaag uit te bouwen naar ruim vier seconden. De Bruin probeerde nog wel druk te zetten, maar moest meer naar achteren kijken dan hem lief is. Van Sloten had een goed tempo te pakken en bleef de druk opvoeren bij het zestienjarige talent, die op zijn beurt Ackermann aan de horizon zag verdwijnen. Voor Van Sloten lonkte de derde plek in de eindstand door de afwezigheid van Eric den Hollander in deze race.

Een opmerkelijk moment was de snelle pitstop van Ackermann: aan het einde van de vierde ronde ging de raceleider al naar binnen voor nieuwe banden en extra brandstof. Door deze stop viel Ackermann terug naar de tiende plaats. Dit was opmerkelijk omdat de race in principe uitgereden kon worden zonder pitstop. Dit verklaarde de enorme snelheid waarmee Ackermann zijn voorsprong wist uit te bouwen op De Bruin, die geen pitstop maakte, in de eerste fase van deze wedstrijd.

Terwijl Ackermann aan de tweede plek al genoeg had om de titel veilig te stellen, glipte de zege in de slotfasebij De Bruin door de vingers. In de laatste bocht van de negende ronde wist Ackermann met een mooie actie zijn rivaal van de eerste plek te verdringen. Bij De Bruin was het verzet nu echt gebroken en zelfs Van Sloten ging nog voorbij. Met de finish in zicht waren alle ogen uiteraard gericht op Leon Ackermann. Hij won niet alleen de laatste race, maar belangrijker nog: de titel in de Winter Cup 2021.

Tekst: Roy Stroot
Foto’s: Pim Geerts