Race Mee

Maxiem Wagenaar domineert ook op Spaans rallyasfalt


Maxiem Wagenaar wist voor de derde maal op rij de snelste te zijn in de KNAF-certified DiRT Rally 2.0 Winter Cup 2021. De hattrick werd gecomplementeerd op de smalle asfaltpaden van Ribadelles. Daarmee weet Wagenaar de voorsprong op de rest van het veld in het klassement te vergroten tot 140 punten. 

Op acht van de elf klassementsproeven was Wagenaar de snelste in zijn Lancia Stratos. Niels Louwerse kon op bijvoorbeeld de eerste proef Wagenaar nog wel voorblijven met 0,8 seconden verschil. Alle proeven bij elkaar opgeteld, eindigde Wagenaar met een tijd van 50:04.627. Het verschil met de nummer twee van het klassement, Mark Fijn, bedraagt 59 seconden. Vijf tellen daarachter finisht Niels Louwerse als derde. Hierdoor schoven Fijn en Louwerse door naar de tweede en derde plaats in het klassement. Colin de Vries en Ronnie Attema delen na dit event de vierde stek.

Deze week werd er gereden op de Spaanse rallyproeven in de omgeving van Ribadelles. Dit gebied staat bekend om zijn lange lappen asfalt door de bergdorpjes. De deelnemers konden hun borst nat maken voor een heleboel bochten met hoogteverschillen, die gedeeltelijk zijn afgesloten van het bosrijke gebied door vangrails. Even je focus kwijt en je belandt in een wijngaard.

Zeker gezien het materiaal waarmee gereden werd: de H3-klasse. Bij deze rallyauto’s wordt al het vermogen naar de achterwielen gestuurd. Met zo’n 230 tot 310 pk is dat nogal wat op deze stratencircuit-achtige setting. Winnaar Wagenaar wist zijn Lancia Stratos het best in bedwang te houden. Van deze klasse heeft de Stratos het minste vermogen, maar het is wel de lichtste rallyauto in de categorie.

Volgende week worden de kaarten opnieuw geschud in de KNAF-certified DiRT Rally 2.0 Winter Cup 2021. Iedereen kan meedoen aan het vierde event, dat verreden wordt op de gravelpaden van Monaro, Australië. Daar zal gereden worden met de legendarische Groep B-klasse, met daarin onder meer de Audi Sport Quattro S1 E2, Peugeot 205 T16 EVO 2 en de MG Metro 6R4. 

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het klassement.

Auteur: Bas Leesberg