Race Mee

Kampioen Wagenaar blijft ongeslagen na heldenrit in Duitsland


Maxiem Wagenaar mag zich met nog één evenement te gaan in de KNAF-certified Dirt Rally 2.0 Winter Cup 2021 de onbetwiste kampioen van de serie noemen. Het is de vedette echter niet komen aanwaaien: Wagenaar moest in Duitsland waarschuwingsschoten van twee pijlsnelle concurrenten pareren, maar deed dit op voortreffelijke wijze om alsnog met de overwinning aan de haal te gaan met een marge van ruim twintig seconden.

Baumholder was het toneel van een heuse titanenstrijd tussen drie hoofdrolspelers: de gedoodverfde favoriet uit de Winter Cup, een veelvuldig podiumwinnaar en een underdog. In de compacte R2-auto’s was het aanvankelijk Yannick Vrielink die zich vroeg in de week in de kijker reed met een zeer competitieve tijd van 41:01,140. Vrielink, die eerder uitblonk in Argentinië, legde de lat daarmee bijzonder hoog voor zijn tegenstanders.

De droom van Vrielink om Wagenaar van de troon te stoten, ging in het weekend echter in rook op, nadat Niels Louwerse de benchmark verder aangescherpte met een strakke sessie. Over negen etappes wist Louwerse een kleine tien seconden van Vrielinks tijd af te snoepen, wat goed was voor een 40:51,715. De druk stond daarmee vol op Wagenaar, die nog altijd geen poging had gewaagd.

In gelijkwaardig materiaal – de Ford Fiesta R2 – was Wagenaar op de valreep in staat om zijn rivalen te overtreffen. Maar de regerend kampioen moest er diep voor gaan: het vergde een nagenoeg foutloze run en enkele persoonlijke records voor Wagenaar om de concurrentie alsnog te snel af te zijn. Zijn eindtijd: 40:30,060 met een voorsprong van exact 21,655 seconden. De strijd om plaats vier was zo mogelijk nog spannender; het gat tussen Joey van Zalinge (41:16,118) en Colin de Vries (41:16,786) bedroeg slechts zes tienden.

Met zijn zege breidt Wagenaar zijn leiding in het klassement verder uit naar 470 punten, waarmee hij goed en wel buiten bereik is van Mark Fijn, die achtste werd in Duitsland. Wagenaars zevende opeenvolgende overwinning geeft zijn tegenstanders nog één kans om hem te verslaan. Het laatste evenement in de Winter Cup vindt plaats in Monte Carlo, alwaar deelnemers de uitdagende Zuid-Franse omgeving zullen moeten trotseren in R5-auto’s.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het klassement.

Tekst: Harry Verolme