Race Mee

De Bruin claimt overwinning na meesterstrategie op Red Bull Ring


Kaj de Bruin heeft de vierde race van de KNAF-certified Gran Turismo Sport Spring Cup 2021 in Divisie I op zijn naam geschreven na een tactische masterclass. Het is al de derde zege van de simcoureur in de lentecompetitie. Eric den Hollander kwam na een zinderende eerste stint binnen op de tweede plek, terwijl Calvin de Groot met een tweetal inhaalacties in de slotronde de laatste podiumplaats veroverde.

De Bruin kent geen droomstart op de Red Bull Ring, alwaar race vier van de Spring Cup wordt verreden. De Bruin, die vanaf poleposition begint, behoudt aanvankelijk de leiding, maar na bochten lang zij aan zij te hebben gereden met Den Hollander moet hij toch zijn meerdere erkennen in zijn rivaal. Vervolgens lijkt Den Hollander af te stevenen op een dominante zege, daar hij in korte tijd een gat van vier seconden opbouwt naar zijn achtervolgers.

Halverwege de wedstrijd in Spielberg besluit raceleider Den Hollander als eerste binnen te komen voor zijn enige pitstop van de race. In de tussentijd laait de strijd om de virtuele podiumplaatsen sterk op, wanneer Stef Franssen, Calvin de Groot, Twan Vollebregt en ook Daan van Zutphen elkaar respectvol maar met het nodige ellebogenwerk in de haren vliegen. Ook de Bruin is verwikkeld in dit gevecht.

Vanwege de minimale verschillen tussen de deelnemers vooraan speelt tactiek een grote rol en het is op dit vlak dat De Bruin zijn tegenstanders op fenomenale wijze overtreft. Met acht minuten op de klok stuurt De Bruin zijn Volkswagen Beetle Gr.3 de pitstraat in voor een rappe laatste stint. Maar het harde werk blijkt hij bij het verlaten van de pits al gedaan te hebben wanneer hij als eerste terugkeert op de baan. De Bruin verdedigt zijn beperkte voorsprong op Den Hollander tot het eind met hand en tand en wint zowaar de race. Het verschil op de lijn bedraagt slechts 0,376 seconde.

Achter De Bruin en Den Hollander is het chaos ten top. Een rap arriverende De Groot rijdt bij aanvang van de slotronde op de vijfde plaats, maar passeert in de eerste drie bochten een strijdende Franssen en Vollebregt, die daarna ook moeten oppassen voor Rick Zoontjes. Het viertal komt even later ook in deze volgorde over de streep en wordt in zijn geheel gescheiden door minder dan een seconde.

En zo is het al de hoogste tijd om voor te bereiden op het volgende treffen in Fuji, waar race vijf gehouden zal worden. Deelnemers kunnen zich deze week kwalificeren voor de wedstrijd door een snelle tijd te noteren in Dagelijkse Race C op Fuji International Speedway met een Gr.2-auto. Aan allen die meedoen: succes!

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het klassement.

Tekst: Harry Verolme
Foto’s: Pim Geerts