Race Mee

De Bruin ongenaakbaar in Japans waterballet

Kaj de Bruin heeft op de Tokyo Expressway de derde ronde van de KNAF-certified Gran Turismo Sport Spring Cup 2021 gewonnen in Divisie I. De Bruin was dominant en foutloos op het natte wegdek in de Japanse hoofdstad en won de race vanaf pole position. Stef Franssen eindigde op respectabele afstand als tweede, Eric den Hollander werd derde. Sander van Slooten, de winnaar op Goodwood, moest zich tevreden stellen met een vierde positie.

In de Japanse regen wist De Bruin een 2:19.614 uit zijn RUF CTR ’07 – gebaseerd op de Porsche 911 – te sleuren, wat ruim voldoende was voor pole position. Den Hollander reed de tweede tijd, terwijl Franssen de derde startplaats opeiste. Gezien het zeer lange rechte stuk van de Tokyo Expressway kon De Bruin echter bij voorbaat al rekenen op een roedel achtervolgers in zijn kielzog.

Die achtervolgers maakten het De Bruin flink lastig in de eerste bocht, maar zijn blauwe RUF bleef aan leiding. Van Slooten kende een zeer goede start en rukte van de vierde plek op naar de tweede. Maar waar laatstgenoemde eigenlijk zijn kampioenschapsrivaal onder druk had willen zetten, moest hij alle zeilen bijzetten om Franssen en Den Hollander van het lijf te houden. In ronde vier kon hij pas op jacht naar De Bruin. Dat leek in eerste instantie goed te verlopen, toen Franssen in één ronde een seconde van zijn achterstand wist af te knabbelen.

De Bruin herstelde zich echter goed en hield Franssen op afstand, terwijl Van Slootens race nog moeizamer werd, toen hij gepasseerd werd door Den Hollander en zo een podiumplek zag verdwijnen. Nadat halverwege de race de complete top tegelijkertijd binnenkwam voor een pitstop, bouwde De Bruin zijn voorsprong op Franssen uit. De RUF gleed soepeltjes over de wegen van Tokio en bleek niet binnen bereik voor de concurrentie.

Na twaalf ronden werd de race dan ook in stijl gewonnen door De Bruin, met meer dan vier seconden verschil op Franssen. Den Hollander pakte de laatste podiumplaats, terwijl Van Slooten het moest doen met een vierde plaats.