Race Mee

Bandenfluisteraar Van Slooten slaat toe op Goodwood


Sander van Slooten heeft de tweede ronde van de KNAF-certified Gran Turismo Sport Spring Cup 2021 op zijn naam geschreven. Hij wist zijn banden het langst goed te houden en hoeft zo geen pitstop te maken, terwijl polesitter Kaj de Bruin dat wel deed. De Bruin eindigde uiteindelijk als derde, achter Eric den Hollander. 

Plaats van handeling voor de tweede ronde van deze GT Sport Spring Cup was het historische circuit van Goodwood, in het zuiden van Groot-Brittannië. Het vloeiende, smalle baantje moest worden bedwongen met de BMW E30 M3, wat de wedstrijd nog meer in een historische context wist te plaatsen. Kleine, technische gremlins legden de kwalificatie voor de Divisie I-race tijdelijk stil, maar de onderbreking was van korte duur. Uiteindelijk pakte kampioenschapsleider Kaj de Bruin de pole position in een 1.20.658, vóór Eric den Hollander en Stef Franssen.

De start was voor De Bruin, die ongestoord de eerste bocht in zeilde, terwijl Den Hollander alle registers moest opentrekken om in de openingsfase Franssen achter zich te houden. Dat mondde uit in een spectaculair duel tussen de twee, terwijl Van Slooten loerde op een mogelijkheid in vierde positie, maar al snel Daan van Zutphen voorbij zag komen. De tweede plaats bleek niet lang houdbaar voor Den Hollander, want in ronde vijf verloor hij niet alleen P2 aan Franssen, maar viel hij in één ronde vijf plaatsen terug toen de complete trein hem voorbij kwam zetten. Daar zou hij zich later overigens uitstekend van herstellen.


Vooraan had De Bruin nergens last van en werkte hij gestaag aan een buitengewoon gezonde voorsprong. Franssen sloeg een gat naar de coureurs achter hem en de race stabiliseerde enigszins. In ronde twaalf ging De Bruin naar binnen voor nieuw rubber en een slok benzine en viel hij terug tot de zesde plek. En terwijl Van Slooten en Den Hollander als nieuwe leiders gewoon door bleven rijden, moest De Bruin zich langs flink wat concurrenten wurmen. Dat lukte tot plaats drie, maar tot zijn schrik hoefden Van Slooten en Den Hollander niet meer naar binnen, omdat ze de banden dermate goed hadden bewaard, dat ze het einde van de race gingen halen zonder stop.

Uiteindelijk wist Van Slooten de race te winnen, met maar liefst negen tellen voorsprong op Den Hollander, die op zijn beurt weer op drie seconden gevolgd werd door De Bruin. Een fraai optreden van Van Slooten, die een week eerder nog de winst op Interlagos aan zich voorbij zag gaan. Met de juiste strategie viel het kwartje op Goodwood echter wel zijn kant op en nam hij tevens de leider in de stand om het kampioenschap over van favoriet De Bruin.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Tussenstand in het kampioenschap.

Tekst: Ivo Pakvis
Foto’s: Pim Geerts