Race Mee

Track limits en burn zones – Wat zijn dat en hoe te handelen?

 

TRACK LIMITS EN BURN ZONES IN KNAF DIGITAL GT SPORT COMPETITIES. WAT ZIJN DAT EN HOE TE HANDELEN?

Track limits

Met “track limits” wordt de uiterste belijning om de racebaan bedoeld. Om een eerlijke race te hebben moet iedereen binnen deze lijnen alle snelle tijden proberen te rijden en elkaar in te halen. De track limits worden met een witte lijn aangegeven, waarbij de basisregel is dat je niet met 4 wielen over deze lijn mag komen. Als we iedereen deze basis regel in acht neemt, is het eigenlijk heel simpel en uniform.

Het probleem met de track limits is vaak het handhaven van straffen hierop. Soms gaat iemand buiten de baan maar heeft diegene geen echt voordeel van het overschrijden van de track limits. Maar soms heeft iemand duidelijk voordeel door bijvoorbeeld de baan af te snijden.

Het meermaals overtreden van de track limits, het buiten de baan gaan, wordt in geval van voordeel door de wedstrijdleiding bestraft met een tijdpenalty die na de finish wordt toegevoegd, bijvoorbeeld 5, 10 of 15 seconden. Per race worden soms ook een aantal specifieke bochten benoemd, al dan niet vergezeld van een foto. Dit zijn de plekken op het circuit waar, vanwege het kunnen behalen van een groot voordeel door track limits te negeren, de wedstrijdleiding extra op zal letten.

We snappen dat er soms per ongeluk of vanwege een uitwijk manoeuvre de lijn toch overschreden kan worden, daarom wordt een eerste penalty pas uitgedeeld vanaf een derde waargenomen overtreding. Als er foto’s worden meegestuurd zijn dit plekken waar EXTRA op gelet wordt door de wedstrijdleiding. De basisregel (niet met 4 wielen over de buitenste racelijn) blijft bestaan is altijd en overal leidend. Deze is gekoppeld aan de volgende regel uit het GT Sport bijzonder reglement:

8.1 – (17) Het negeren van instructies van de wedstrijdleiding omtrent regels van een race, zoals track limits en burn zones, waaraan gehouden dient te worden, waar de game zelf niet op controleert.

Burn Zones

De burn zones zijn die plaatsen op het circuit waar je een penalty moet inlossen als je die vanuit de game GT Sport hebt gekregen. Dit zijn meestal de rechte stukken op het circuit, waar je dan van de race lijn afgaat en naast de race lijn je straf wegremt, of weg laat lopen door je gas los te laten. De burn zones kunnen ook met een foto worden aangegeven door de Wedstrijdleiding.

Het is verplicht in de aangegeven burn zone de volledige verkregen penalty weg te “burnen” ook al is er in de race, in de bochten al wat tijd van je straf af gegaan. Krijg je dus een penalty van 2 seconden, maar staat er bij het opkomen van het rechte stuk nog maar 1.6 seconden penalty, dan is de geldende regel dat je alsnog de volledige penalty neemt in de aangegeven burnzone. Twee seconden van je gas dus.

Voorbeeld van track limits en burn zones, welke meegestuurd kan worden met de uitnodigingsmail aan deelnemers van een GT Sport race.